Avertismentul BNR pentru toți românii. O nouă criză economică bântuie România
Ținta de deficit nu poate fi atinsă, iar sistemul fiscal din România a „plesnit”, avertizează Eugen Rădulescu, consilierul Guvernatorului BNR.
Sistemul fiscal din România „a plesnit”
Anul 2023 începe să semene cu 2010, an în care România s-a confruntat cu o gravă criză economică. Anul acesta, Guvernul a supraestimat veniturile și a subevaluat cheltuielile, a mai atras atenția consilierul Guvernatorului BNR.
După ce Guvernul, chiar de la începutul acestui an, a supraestimat veniturile și a subevaluat cheltuielile, 2023 începe să semene cu anul 2010, când România s-a confruntat cu o gravă criză economică.
„Tot sistemul fiscal din România a fost transformat într-un șvaițer, atât pe partea de venituri, cât și pe partea de cheltuieli. Singurul lucru care urma să se întâmple era ca el să plesnească. Da, a plesnit. Aici suntem!”, a declarat Rădulescu, pentru Digi24.
Vorbind despre angajamentul făcut de Guvern către UE, Rădulescu a spus că acesta pur și simplu nu era posibl.
„Angajamentul către UE că vom ajunge la 4,4% deficit anul acesta era un angajament frumos, dar n-aveai nevoie de prea multă știință ca să-ți dai seama că nu se poate.
Consiliul Fiscal a spus foarte clar de la bun început, veniturile sunt subevaluate, cheltuielile sunt supraevaluate. Asta îmi aduce aminte de anul 2010.”
Boloș: Nu trebuie să gonim investitorii din țară
La rândul său, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, declara la începutul săptămâni trecute că măsurile fiscal-bugetare pregătite de Guvern nu trebuie „să gonească investițiile din România”.
Ministrul vorbea la acea dată despre evitarea transformării sistemului fiscal într-unul agresiv și a prezentat modificările de TVA.
„Am discutat şi măsuri, dar unele sunt astăzi – cum s-a anunţat la nivelul PNL – principiile cu care se lucrează pe măsurile fiscal bugetare. Acolo, în centrul acestor măsuri, IMM joacă un rol însemnat.
Totuşi, sunt 390.117 microîntreprinderi care funcţionează şi prin businessul lor aduc un aport la creşterea economică a României.
De asemenea, sunt investitorii. Până la urmă, nu trebuie să facem din sistemul fiscal un sistem agresiv care să gonească investiţiile din România. Cu menţiunea că acest pachet nu este definitiv şi se poate modifica”, a declarat Marcel Boloş.